Tussen de stad – wandelen langs de Ring

Presentatieweekend: 5 en 6 december 2020
Locatie: NDSM-Theater Amsterdam


Het is 2  juni, 9.18 uur. Ouderkerkerdijk, Amsterdam. Vandaag doe ik een poging om een ronde zo dicht mogelijk langs de Ring te lopen. Dat is 32 km. Tenminste, als je over de weg zou lopen. Ik sta op een brug. Rechts de A10, links de Amstel. Een betonnen muur scheidt mij van honderden voorbijrazende auto’s. Het belooft de warmste dag van het jaar te worden.

Geïnspireerd op deze ongewone wandeling leerde ik zeefdrukken, schreef ik teksten en bundelde dit in een beeldend document dat ik o.a. presenteerde tijdens de “Installatieparade” van het Over het IJ Festival in het NDSM-theater. Met uitzicht op het (over) populaire en creatieve visitekaartje van de stad, de NDSM-werf, luisterde het publiek naar verhalen over niet zo zichtbare plekken in de stad, het tussengebied tussen de Ring A-10 en de bewoonde wereld.

 

Komende jaren bevraag ik het stadslandschap van Amsterdam door de nadruk te leggen op plekken of situaties die we eigenlijk (liever) niet zien. Die niet zo zichtbaar zijn in ons dagelijks bestaan. Die geen deel uitmaken van “podium stad”. Tussen de stad – wandelen langs de ring is onderdeel van dit onderzoek.