Tussen de stad – eenzaam landschap

Over het IJ Festival
9 tot 18 juli 2020


De zon zakt bijna achter de horizon.
Nog enkele minuten, dan verlaat het licht de dag.
Hier. Daar. Op die plek,
ook daar verlaat het licht de dag…

 

Op 7 juli 2020 liep ik een ronde zo dicht mogelijk langs de Ring A- 10 van Amsterdam. Een 32 km durende wandeling dwars door berm, bos, via kleine (olifanten) paadjes vol bramenstruik en ander ongemak. Gedurende 13 uur verdween ik in een vreemdsoortig niemandsland, een haast onzichtbare strook stad tussen de snelweg en de bewoonde wereld in.

Met de installatie Eenzaam Landschap maakte ik iedere avond, tijdens zonsondergang, een (live)verbinding tussen een bekend stadsgezicht, de Helling op de NDSM-werf en een onbekend stadslandschap langs de Ring. De installatie was te zien op Over het IJ Festival 2020.

De komende jaren bevraag ik het stadslandschap van Amsterdam door de nadruk te leggen op plekken of situaties die we eigenlijk (liever) niet zien. Die niet zo zichtbaar zijn in ons dagelijks bestaan. Die geen deel uitmaken van “podium stad”. Tussen de stad – eenzaam landschap is onderdeel van dit onderzoek. Dit ontwikkeltraject wordt mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Credits
Livestream: Marco Mooren, advies techniek: Keez Duyves, begeleiding: Maurice Bogaert, assistent: Pascal Keijzer, met grote dank aan: Bart van de Woestijne, Victor Mentink en Elsbeth Bult.