Tumbling in Time

Opening: 14 juni 2019
Locatie: Seinpaalduin, West Terschelling (Oerol Festival). Föhr, Duisland


Ruimte en tijd zijn uiteen gevallen. Gekanteld. Gebarsten. Ze liggen in
stukken verscholen tussen blauwe lucht en bladeren.

Drie trechtervormige objecten in een landschap. Eén op de top van de duin. Eén
heuvelafwaarts. Eén verscholen in het bos. De objecten zijn momentopnames van
een vallende beweging. De installatie is een drieluik van scenograaf Sofie Doeland, over het uiteenvallen van een landschap.

De installatie en de kijker kantelen de duin af het bos in. In die beweging van (uit elkaar) vallen verliest het landschap vaste vorm en wordt fragmentarisch. Ieder object bespeelt en vervormt op eigen wijze het landschap, en waar eerst de blik gericht was op de einder, zijn uiteindelijk alleen nog brokstukken over, fragmenten van lucht, licht, duin en bos.

CREDITS

Concept en uitvoering: Sofie Doeland. Uitvoering: i.s.m. Muhamed Stranjac. Begeleidend gesprek: Bart van de Woestijne, Maurice Bogeart. Productie: Anstje van der Zee en Marin de Boer. Locatiemanager: Pieter Klomp. Fotografie (afbeelding: 6,7,8,9): Heleen Haijtema.

Het landschapswerk is onderdeel van Moving Landscapes, een reizende expositie,
een Sense of Place-initiatief van artistiek leider en pionier Joop Mulder.
De zes landschapskunstwerken van Moving Landscapes manipuleren, raken en navigeren het perspectief van de toeschouwer. Zij maken het onzichtbare zichtbaar en nodigen uit tot een nieuwe ontdekkingsreis door het landschap en frisse blik op de Wadden.

De andere kunstwerken: Camera Batavia van Arjen Boerstra, Level van Bouke Groen,
Here We Are van Theun Mosk, Draaiing van Hart van Veen en Luw van Firma Kluit.
Moving Landscapes is gerealiseerd door Sense of Place en Oerol, in co-productie met het Museum Kunst der Westküste op het Duitse Waddeneiland Föhr.